donderdag 22 november 2012

MANDALAY EN BAGAN



 14 – 19 NOV.   

We reizen met de trein naar Mandalay.
Met een uur vertraging vertrekt de trein richting Mandalay, voor een treinrit van 12 uur. We hebben het gevoel dat we op een trage roetsjbaan zitten. Op en neer, weg en weer. We zien de wagons voor en achter ons hevig heen en weer slingeren. Het voelt soms aan alsof we achteraan een hakselmachine staan…stukjes takken en bladeren stuiven naar binnen.
De treinreis brengt ons langs rijstvelden en door de jungle.
We rijden over de indrukwekkende ijzeren Gokhteikbrug, die een 300-meter diepe kloof overbrugt.  We zijn verrast als we in Pyin Oo L Win plots moeten uitstappen. 
Onze treinrit stopt 4 uur vroeger dan voorzien.   
We kunnen niet eens ons ticket lezen en verlaten
braafjes de trein. Goed dat we mee kunnen rijden met een truck tot in Mandalay. Een rit van 2 uren in het donker.
De volgende dag nemen we de ferry naar Mingun. De haven oogt heel arm en is vies en vuil, dit in schril contrast met de sjieke aircobussen die er stoppen.
Mingun is een oude koningsstad, met prachtige gebouwen en pagodes. Het is bewolkt en er valt motregen. Na de middag laten we ons door een fietsriksja naar de 

beroemde teakhouten brug brengen. We stoppen onderweg bij de oude markt, de beeldhouwers en de bronssmederij.  Vandaag geen prachtige zonsondergang bij de oude brug, toch genieten we van de mooie wandeling op de brug.
Een busrit van 6uur brengt ons naar Nyaung U, een backpackersdorp in de buurt van Bagan met enkele guesthouses, winkeltjes en restaurant. We reserveerden in Hsipaw al de guesthouses voor onze reis in Myanmar, omdat we merkten dat er overal een tekort aan guesthouses is. Zo 

reserveerden wij onze kamer in Golden Myanmar. 
Het dorp doet ons denken aan Pokhara in Nepal. 
Bagan is de grootste toeristische trekpleister van Birma: het gebied rond de stad ligt bezaaid met meer dan 2000 heiligdommen en nog eens meer dan 2000 ruïnes en zijn stille getuigen van de gouden Birmaanse eeuw ( 12e eeuw ). We genieten volle bak van het fietsen, wandelen en bezoeken  vele, vele prachtige tempels, beelden, fresco’s. We bezoeken vele kleine ateliers, waaronder de typische lak-ateliers, de parasol-ateliers,…    
Na drie dagen hebben we zeker elvendertig heilig-dommen bezocht van de 2000.
Het bezoek van Barak Obama aan Myanmar is hier het gespreksonderwerp van de dag en wordt door de lokale bevolkig op de voet gevolgd op televisie.

 
 

1 opmerking:

  1. Dank je wel voor al deze prachtige verhalen en beelden en brrr wat eng die ijzeren brug.
    Leuk dat jullie zo genieten.
    Kijk uit naar de volgende aflevering!
    Groetjes
    Danny

    BeantwoordenVerwijderen