zondag 30 december 2012

NOG EVEN TERUGBLIKKEN OP CAMBODJA



Cambodja vonden wij een heel leuk land om een maand door te reizen.

Het is een land met weinig eigen economische activiteit. Bijna alles wordt ingevoerd vanuit Thailand, China en Vietnam.  Er is opvallend weinig industrie en er lijkt weinig steun te zijn/ te komen vanuit de overheid. Rijst, bier en edelstenen lijken hun belangrijkste nationaal product.

We merken hier en daar nog de invloed van het Franse verleden…je kan hier baguettes eten, pastis en cointreau kopen en petanque spelen.

In Cambodja wordt met Amerikaanse dollars betaald, ook uit de ATM-automaten komen dollars ! Kleingeld ( minder dan één dollar) wordt terug-betaald in riel ( 1 $ = 4000 riel )

 

In Cambodja is het gemakkelijk reizen.   In de guesthouses staan ze altijd klaar om je te helpen en om dingen voor je te regelen ( bustickets, tuktuk,…). Grote verbindingswegen zijn goed onderhouden. Daarbuiten zijn het vooral stoffige, rode pistes en wegen. Cambodjanen, vooral de mannen, houden er een rustig leventje op na. De hangmat is niet voor niets het symbool van Cambodja…iedereen heeft er één en ligt er ook in één.


Ze hebben een zeer lekkere ( Khmer ) keuken ( veel wokken, lekkere curry’s).    Er is een grote verscheidenheid aan fruit. Ook veel onbekend fruit, zoals dragon-fruit, charon, lychees...

Er is een enorm verschil tussen het leven in de stad en het leven op het platteland. Het Cambodjaanse volk op het platteland is doorgaans arm. Ze zijn van nature eerder bescheiden en geremd.              

Vele vrouwen dragen overdag een pyama ( broek en hemd ) en ze hebben ze in alle kleuren en patroontjes!

We genoten van de jungle met zijn veel prachtige bomen: soms heel oude, soms drie-in-een-bomen,…met z'n krullende wortels en veel mooie bamboebossen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten