dinsdag 4 december 2012

YANGON - PHNOM PENH



28 – 30 NOVEMBER 2012
De  2 vluchten verlopen zoals gepland:  Yangon - Bangkok,  Bangkok - Phnom Penh in Cambodja. We ontmoeten vandaag voor het eerst enkele Vlamingen.
In de luchthaven van Yangon lopen we Birgit en Jan tegen het lijf, met wie we samen onze trekking  deden. In Bangkok komen we toevallig  Belle en Yorn tegen (zij zijn ook enkele maanden onderweg en we deelden al onze plannen via mail).  In het  guesthouse in Phnom Penh ontmoeten we Rik en Erna uit Kortrijk,  die ons

meteen inwijden in de keuken en de gewoonten van Cambodja. Wat is de wereld toch klein!
Na één dag  Phnom Penh moeten we onze eerste indrukken herzien: ook al oogt het centrum van Phnom Penh heel modern en Westers , even buiten het centrum krijgen we   een totaal ander beeld. We zien het tegenovergestelde van het leven in de stad. Onverharde wegen, eenvoudige hutten gemaakt in golfplaten, veel kinderen op straat. Hier geen  sjieke auto’s meer. Het raakt ons dat er zoveel  invalide slachtoffers van landmijnen  bedelen langs de straten.
Phnom Penh heeft ons niet zoveel te bieden, behalve dan een massage door blinden ,waar Martien niet kan aan weerstaan.  Een huwelijksfeest organiseren is hier heel simpel:  een grote feesttent wordt op straat gedropt  met een openluchtkeuken ernaast.
We bezoeken  één van de 300  Killing Fields van Pol Pot. Wat bezielt een mens om in drie jaar tijd drie miljoen mensen van zijn volk te vermoorden ? Hij had een eigen extreme visie…terug naar het  basis-communisme…iedereen moest  arbeider of boer zijn, allen gelijk. Wie daar niet aan voldeed  of niet wou was een verrader en moest verdwijnen:!
 Een gruwel om stil van te worden. Overal hangen er bordjes die om stilte vragen….
het spreekt voor zichzelf.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten