vrijdag 8 februari 2013

EVEN TERUGBLIKKEN OP LAOS


Laos heeft een totalitair regime, en is dus een één-partijstaat. Alle macht ligt bij de communistische partij. In het dagelijks leven is daar echter weinig van te merken. Het regime heeft de vrijheid voor de bevolking de laatste jaren veel versoepeld, maar duldt nog steeds weinig kritiek op hun beleid. Zo werd een Zwitserse NGO enkele maanden geleden  het land uitgezet omdat ze een kritische brief over het beleid hadden geschreven.

Laotianen zijn levensgenieters, ze leven van dag tot dag. Ze zijn heel sociaal ingesteld, ze genieten van samen eten en drinken. Elke gelegenheid is goed voor een feest met dans, muziek en zeker ook karaoke. Er wordt steeds stevig gedronken: Lao-bier en Lao-Lao-rijstwijn.Het zijn lieve, geduldige mensen.
Alle maaltijden worden op houtvuurtjes bereid, ook in de restaurants. De Laotiaanse keuken is heel lekker, alles wordt gewokt. Ze hebben een hele variant aan noedels; sommige lijken op spaghetti, andere op lasagnevellen, andere dikke slierten. Enkele lokale specialiteiten zijn: noedelsoep, stickyrijst en ijskoffie. Het is zoeken om brood te vinden (ze eten altijd rijst ).
In elke stad of dorp is er markt, het is een ontmoetingsplaats en de plaats om inkopen te doen. Elke markt heeft ook zijn specialiteit, zeker wat het aanbod van dieren  ( of delen ervan ) betreft,  op het walgelijke af.


Het Zuiden is duidelijk rijker en meer op het toerisme afgestemd, wat vermindert naarmate je naar het Noorden reist. In het Noorden zijn vele minderheden, maar ook zij voelen zich op de eerste plaats Laotiaan.
Het Boeddhisme wordt hier veel minder openlijk beleefd dan in Myanmar en Cambodja. Enkel de Wats (tempels) en de bedelrondes (af en toe) zijn duidelijke getuigen van het Boeddhisme.

Wie enigszins kan heeft een brommertje, wat het lokaal vervoermiddel is. Zelfs in de armste dorpen zijn er wel enkele met een brommertje.


In deze periode van het jaar, dec-jan-febr, is het winter, maar voor ons voelt het aan als zomer. Er is geen werk op de akkers waardoor de Laotianen veel vrije tijd hebben. Daarom is er in deze periode wel elke dag van de week ergens een trouwfeest.
De belangrijkste sponsors in Laos zijn Japan en China. Japan helpt om heel wat ziekenhuizen te bouwen in het arme Noorden. China helpt het Noorden met hun ‘2-3 projecten‘: de Laotianen zorgen voor het land en werknemers, de Chinezen zorgen voor de technische kant, de marketing en de kennis. Het is duidelijk dat voor China ook de eigen economische belangen meespelen.

1 opmerking:

  1. Martine en Filip, zo te zien en te lezen waren de laatste weken ook voor jullie een topper in Noord-Laos. Ook voor ons blijft het nog steeds nazinderen. Geniet er echt maar met volle teugen van want wij zijn hier ondertussen al terug vollop Belg: werken, slapen, huisje, tuintje, bla bla bla,... het reisgevoel is snel weg maar de herinnering is zo machtig... geniet van Vietnam!!! grtjs Belle en Jörn

    BeantwoordenVerwijderen